Tour du Piemont Pyrénéen

Van 26-28 augustus reed ik met West-Frisia de Tour du Piemont Pyrénéen, een hoog aangeschreven rittenkoers in de Franse Pyreneen.

Door Benjamin Veninga

De eerste etappe was lastig en er werd de hele rit hard gekoerst. Omdat vorig jaar direct vanuit de start de kopgroep wegreed wilde iedereen op de eerste rij beginnen. Het tempo lag hierdoor heel erg hoog wat wegrijden lastig maakte. Uiteindelijk zou het peloton ook bijna de hele wedstrijd bij elkaar blijven. 3 renners wisten uiteindelijk weg te komen en 1 minuut te pakken. De finish was erg moeilijk, de laatste kilometer liep aan 10 procent omhoog met steilste stukken van 14%. Ik had niet erg veel overschot en werd 62ste.

De koninginnenrit van deze ronde. Een lange aanloop om vervolgens de Col d’Aubisque te beklimmen en na de afdaling te finishen. Er was een kopgroep vooruit maar er werd goed gecontroleerd door de gele trui en aan de voet van de Aubisque hadden we de koplopers ingerekend. De eerste kilometers zijn het steilst en er werd direct vol doorgereden. Op een moment waren we met 25 man over en begonnen de aanvallen. Ik kon een paar keer bijblijven maar moest op een gegeven moment lossen. Kon wel mijn eigen tempo blijven rijden en het verlies beperken. Ik kwam met een minuut op 3-4 achterstand boven op de top bij de eerste 20. In de afdaling sloeg uit het niets kramp toe wat ervoor zorgde dat ik nauwelijks uit bochten kon aanzetten en dus niet erg hard omlaag ging. hierdoor verloor ik erg veel tijd en werd ik door veel renners weer ingehaald om uiteindelijk als 38ste te finishen, teleurgesteld want er had meer ingezeten als ik geen krampen had gehad.

De laatste rit was op papier de makkelijkste maar met de top 5 binnen 21 seconden zou het oorlog worden vanuit de start. Adne stond na gisteren 8ste in het klassement dus hebben we hem beschermd en in de finale probeerden we goed door te trekken op de laatste klimmen. Hier reed ik als laatste voor adne aan kop van het peloton en scheurde het peloton. We zaten beiden bij de eerste groep van 40 man. In de laatste afdaling moest Adne helaas lossen door een Bask die een gat liet vallen. Ik zat nog wel bij de eersten, maar 5 man van de kopgroep bleven 30 seconden vooruit en ik werd 41ste om het klassement als 36ste af te sluiten als 2e eerstejaars in het klassement.

Het was erg leuk om een keer in het hooggebergte te koersen en ik ben erg blij dat ik danzij Dick en West-Frisia deze koers heb kunnen rijden.