Ronde van Luik

Met de beloften reden wij van 18-22 juli de Ronde van Luik, een zware etappekoers in de Ardennen. Aan de start Benjamin van Monkey Town en namens WVNH: Pieter, Maarten, Sven en Stijn.

Door Benjamin Veninga

Etappe 1

De eerste etappe ging over 152 km en het was rond de 30 graden. Goed drinken dus. Vanuit de start gingen we vrijwel direct Barraque Michel, dat betekent 15 km klimmen met steile stukken aan de voet, en de resterende 10 kilometers een een procent of 4. Er werd meteen hard gekoerst en ik reed mijzelf naar voren op de klim. Toen ik eenmaal voorin zat was er een groepje weg met 15 seconden voorsprong. Ik sprong er naartoe en daarna sloten nog wat man aan. De hele beklimming hebben we toen met een man of 40 vol gereden tot we een voorsprong hadden van 2 minuten op het peloton waar inmiddels Pieter en Stijn waren gelost. De grote ploegen hielden vervolgens de benen stil waardoor er nog ongeveer 30 man waaronder Sven de oversteek konden maken. Er volgden nog 4 andere beklimmingen waar de eerste groep weer wat uitgedund werd. Ook Sven moest hier weer lossen uit de eerste groep. Uiteindelijk waren 2 man van Cibel weggereden die samen voorop bleven met een kleine 20 seconden. Ik finishte in de achtervolgende groep als laatste op de 74ste plek. Ik kon niet meesprinten door krampen op het eind. Stijn en Pieter waren beiden na 100 km uit koers gehaald en Sven en Maarten kwamen beiden op achterstand binnen.

Etappe 2

144 km vandaag met 6 beklimmingen voor de GPM. De beklimmingen waren echter allemaal steiler dan we gister hadden gehad en de temperatuur was ook nog wat verder opgeschroefd, 34 graden. Wederom werd er vanuit het begin hard gekoerst maar ik kon er goed bijblijven. Na 136 km draaiden we de laatste klim op. Deze was erg steil en ik werd helaas gelost uit de groep die nog uit 50 man bestond. Ik was redelijk gekookt en kwam op 4 minuten binnen maar steeg wel naar de 42ste plek in het klassement. Sven en Maarten kwamen op grotere achterstand binnen maar zijn nog wel in koers.

Etappe 3

155 km en vandaag was het nóg warmer dan gisteren met temperaturen tussen de 35 en 38 graden. Het was op papier de makkelijkste etappe met maar 2 beklimmingen voor de GPM. Op de eerste klim werd hard doorgetrokken en het peloton scheurde maar ik was attent en zat in de eerste groep. Er werd niet doorgetrokken dus bijna alles kon de aansluiting weer maken. Vervolgens reden er 35 man weg met alle grote ploegen vertegenwoordigt. Ik zat niet van voren op dat moment dus had de slag gemist. Omdat alle ploegen echter mee zaten wilde niemand rijden en verloren we zonder veel energie te verspillen 15 minuten. Erg jammer.

Etappe 4

De temperaturen stegen gelukkig niet verder wat niet wegnam dat het nog steeds erg warm was. ER stond weer een lastige rit op het programma van 155 km met weer veel beklimmingen. Helaas kwam Sven vroeg in de etappe ten val. Hij reed door een kuil en zijn voorvork brak af. Hij lag er slecht bij maar kon met behulp de auto nog terugkomen, toen het peloton op de kant ging was het voor Sven helaas over en moest hij afstappen. Ikzelf reed vroeg lek maar ook ik kon terugkomen. Ik kon vervolgens zonder te veel moeite te doen bij het peloton blijven en er waren 17 man die 1 minuut voor het peloton wisten te eindigen. Ikzelf werd 64ste en Maarten werd in de slotfase gelost uit het peloton en kwam op achterstand binnen.

Etappe 5

Laatste rit en ook de koninginnenrit van deze Ronde van Luik met 9 beklimmingen. Vanaf de start werd weer de gashendel opengedraaid maar het tempo zakte snel weer een beetje toen 7 man wegwaren. De gele trui kon gaan controleren en Maarten werd op de 2e beklimming gelost en zou later uit koers gehaald worden. Ik kon er op het gemak nog bijblijven. Na 115 km draaiden we rechtsaf tegen een ware muur op, en ik had niet voldoende parkoerskennis om te weten dat er zulke steile beklimmingen inzaten. Omdat het ook nog eens erg smal was brak het peloton en terwijl ik harder kon, maar er niet langs kon miste ik de aansluiting. Vervolgens met een groep met de witte, groene en bolletjestrui naar de meet gereden en werd ik 2e in de sprint en 42ste in de zwaarste rit die werd gewonnen door Kevin Pauwels. Het eindklassement ging naar Kevin de Jonghe van Cibel

Uiteindelijk ben ik op een 48ste plek gefinisht in het klassement en was ik derde eerstejaars belofte. Tevreden maar jammer dat ik op een stomme manier 15 minuten heb verloren.

Ik wil onze ploegleider Dick Lof, verzorger John en mechanieker Joanathan en de 4 mannen van wvnh bedanken voor de goede begeleiding en het mogelijk maken van deze meerdaagse!!